2021
Cykelrytteren Ole Ritter fortæller – 31. maj 2021
Ole Ritter var cykelrytteren med de mange danske mesterskaber, som kunne køre fra stjerner som Rudi Altig, Eddy Merckx og Jacques Anquetil i enkeltstart i Giro d’Italia, som han deltog i ni gange.
Vi kender hans bedrifter fra filmen “Stjernerne og vandbærerne” af Jørgen Leth og den vilde verdensrekord i 1968 i Mexico City. Rekorden blev på 48,653 km sat på en times kørsel på banen.
Ritter kom igen på alles læber, da han deltog og vandt i de genindførte seksdagesløb i Herning sammen med sin hollandske makker Leo Duyndam.
Vi oplevede Danmarks store cykelrytter Ole Ritter i samtale med skuespiller Flemming Enevold i Hovedbibliotekets store sal. De talte om Ritters lange karriere i cykelsporten fra hans første racercykel til de største sejre. Om medgang og modgang, og om at tro på sig selv.
Generalforsamling – 10. juni 2021
Efter generalforsamlingen fortalte tidligere flyveleder Mogens Houman historien om Værløse Tårn og flyvekontrol, men også om livet i flyvevåbnet og på Flyvestation Værløse. Mogens Houman var på arbejde i tårnet, da det åbnede i september 1979, og han sad i baggrunden og kneb en tåre, da hans kollega ved midnat den 31. marts 2004 lukkede tårnet ned.
Klik her for at læse referat fra generalforsamlingen
Lokalhistorisk Samling – 21. august 2021
Vi holdt åbent hus på Grønnegården for at vise, hvor langt vi er kommet med etableringen af Lokalhistorisk Samling.
Vi havde på forhånd meldt ud, at vi efterlyste ting og sager, som siger noget om livet i Gladsaxe som forstadskommune. Yderligere forklarede vi, at vi først og fremmest er interesserede i effekter, der siger noget om følgende:
Hvordan vi boede. Modeller af huse og bebyggelser, skilte; men også ting fra vores fritidsliv i foreninger og sportsklubber.
Håndværker- og industrikommunen. Virksomhedsskilte, produkter fremstillet på lokale virksomheder som f.eks. malingsdåser, pilleæsker, tryksager, reklamegaver og andre ting med firmalogo.
Kommunikationskommunen. Effekter fra Lyngby Radio. Post- og Telegrafvæsenet: Posthusene, stempler, skilte og uniformer. Telefonvæsenet: Centraler og GNT Automatic. Søborg Teater og Bagsværd Bio: Plakater, programmer, billetter. Apparater fra Bravour Radio. Effekter fra TV-byen.
Der mødte mange interesserede frem, og vi fik overdraget effekter, som passede fint ind i samlingen.
Besøg på TEC (Teknisk Skole) – 14. september 2021
Der har været teknisk skole i Gladsaxe i over 100 år. Lokale håndværksmestre stod bag oprettelsen i 1917, og de første mange år foregik undervisningen på Teknisk Skole, Søborg Hovedgade 122.
I 1963 flyttede skolen til Krogshøjvej, og fra 1980 har skolen holdt til på Tobaksvejen i typehusfirmaet Johan Christensens gamle fabrik.
De sidste 22 år har skolen været en del af TEC, en erhvervsskole med adresser flere steder i Hovedstadsområdet.
Befæstningsdagen på Bagsværdfortet – 26. september 2021
I år afviklede vi arrangementet sammen med Gladsaxefortets Venner. De kom til os, da Gladsaxefortet er lukket på grund af omfattende vandskader. Det betød nye, spændende aktiviteter på dagen.
Vi stod for rundvisningerne inde på fortet hver halve time eller efter behov. Vi medbragte vores store plancheudstilling op. Som noget nyt var der til lejligheden sat skilte op uden for alle rum i fortet, så man bedre kunne fornemme, hvordan det i sin tid var anvendt.
Dansk militærhistorisk Selskab, 1914-gruppen og Gladsaxefortets Venner viste soldaterliv fra 1914.
Man kunne smage på soldaternes mad, besøge kikkertstationen og se datidens militære kommunikationsmidler og høre om hærens brevduetjeneste.
Spændende og lidt uhyggelig for børnene var forbindingspladsen anno 1914-18 med udstilling, ambulancefolk og sygeplejersker. Hvis det ikke var gys nok, kunne man få det ved farefuld bestigning af fortet.
80-års jubilæum – 21. oktober 2021
Jubilæumsreception på Hovedbiblioteket.
Mandag den 20. oktober 1941 var der indkaldt til stiftende generalforsamling af ”Historisk- topografisk Selskab for Gladsaxe Kommune” i Borgernes Hus. Der var fra start stor interesse for den nye forening. 60 borgere var mødt op, overlærer C. V. Binger, redaktør på den lokale avis, var dirigent og kontorchef Carl Sørensen blev valgt som foreningens første formand.
80 år er gået, vi er her stadig, dog nu med det mere nutidige navn ”Gladsaxe Lokalhistoriske Forening”. Det var derfor bestyrelsen store glæde at invitere medlemmerne til sammen med os at fejre 80-årsdagen i den store sal på Hovedbiblioteket. Her kunne man kunne nyde den flotte buffet og drikkevarer under ledsagelse af levende hyggemusik.
Og som noget helt særligt var det denne dag være fødselsdagsgæsterne, som fik en gave. Gaven var Trap-Danmarks nye, flotte bog om Gladsaxe Kommune.
Vi forventede mange gæster, og det gik i opfyldelse, da omkring 300 medlemmer mødte frem og var med til at fejere vores endnu unge forening.
Pastor Mathiesen 27. oktober og 3. november 2021
Der var så stor tilslutning til foredraget, at det måtte holdes to gange, begge gange i Laden på Provst Bentzons Vej 1.
Foredraget om “Ivan P. E. Mathiesen og en særpræget præstegerning” blev holdt af sognepræst Roar Tuxen Lavik.
Pastor Ivan Mathiesen virkede ved Gladsaxe kirke i 45 år, nemlig fra 1932-1977. I den periode nåede han at konfirmere ikke færre end 8.800 unge. Gladsaxe sogn voksede i Mathiesens embedsperiode fra 6.000 til 32.800 mennesker. Sognet var dermed landets største sogn. Mathiesen ydede en kolossal indsats. Men selv om han var yderst arbejdsom, var det nødvendigt at igangsætte opførelsen af nye kirker med det resultat, at Gladsaxe kommune i dag består af otte sogne med hver deres kirke.
Ve begge foredrag bidrog tilhørerne med nye anekdoter og personlige oplevelser med Ivan Mathiesen. Der er nu samlet så meget stof sammen, at vi håber at kunne bringe en artikel herom i en kommende årbog.
Årbogsudlevering 4. december 2021
Årets højdepunkt for os alle, hvor den længe ventede årbog blev præsenteret. Med kontrol af coronapas lykkedes det at gennemføre udleveringen som i “gamle dage”. En festlig dag for de henved 300 fremmødte.