De fire landsbyers historie med gennemgang af de enkelte gårde. Skrevet af Lone Dam, Vibeke Filipsen og Eva Molin. Udgivet 1999. 2. oplag 2008.
Resume af Forord
Ideen med bogen har været at give en historisk korrekt fremstilling af gårdenes historie samtidig med at læseren gerne skulle få et indtryk af udviklingen i Gladsaxe Kommune fra den typiske
landkommune nok tæt på København, men dog temmelig uberørt af hovedstadens beliggenhed til en forstadskommune beskrevet gennem indledninger til hver af de 4 landsbyer. Hver gård er beskrevet såvel i tekst som i billeder, ikke blot af gårdene dengang, men også fotografier af de samme steder anno 1999 taget fra nøjagtig samme vinkel. Altså en bog, hvis topografiske indledninger til de enkelte landsbyer gerne skulle kunne læses her og nu af den almindeligt interesserede Gladsaxe-borger, men ikke mindst en bog, der senere kan tages ned fra reolen og anvendes som opslagsbog, når spørgsmål om fortidens Gladsaxe dukker op samtidig med, at man kan tilrettelægge sin egen lille byvandring og ved selvsyn se, hvordan der ser ud på steder nu, hvor der tidligere var mere eller mindre pæne landbrugsbygninger. Bogen beskriver udviklingen fra udskiftningen, indtil udstykningen af gårdene er så godt som afsluttet omkring 1930-40. Det indebærer, at indledningerne til de enkelte landsbyer beskriver kommunens udvikling fra en udpræget landbrugskommune til en kommune med begyndende forstadspræg og en udbygget infrastruktur. Omkring 1930 så kommunen ud som tidligere med de 4 landsbyer liggende i et udpræget landbrugsområde. Der blev bygget og udstykket meget, og de 4 oprindelige landsbyer indgik på dette tidspunkt i større sammenhængende bebyggede områder.
De enkelte gårdes parceller betegnes med matrikelnumre hentet fra matriklen 1844.
Langt de fleste af Gladsaxes gårde eksisterer ikke længere. Ejerlisterne er ført op til omkring 1940. Nogle slutter før, andre senere.
Vi vil gerne rette en generel tak til de mange, der har vist stor interesse for og ydet særlig bistand specielt i forbindelse med illustrationerne. En særlig tak skal rettes til Arne Hermann, Ebbe
Fels og Erik Starup, ligesom vi gerne vil takke Historisk topografisk Selskab for Gladsaxe Kommune (nuværende Lokalhistoriske forening), der har gjort det muligt at få udgivet bogen.
Oktober 1999
Vibeke Filipsen
Nedenfor er link til afsnit fra bogen. Afsnittene er delt op i følgende byområder:
Bagsværd by Side 4 – 39
Buddinge og Søborg by Side 40 – 83
Gladsaxe by Side 84 – 119
Mørkhøj by Side 120 – 139
Da vi var Bønder stikord